DOBRODOŠLI V SREDGORI

Globoko sredi kočevskih gozdov leži zapuščena kočevarska vas Sredgora. Gospa Mojca, potomka nekdaj tu živečih Kočevarjev, je na ruševinah zapuščene vasi ustvarila butičen turistični kompleks Sredgora. Pri obnovi je sledila tradiciji in sožitju z neokrnjeno naravo, ki se tukaj bohoti v vsej svoji veličini.

Prvinska narava, popoln odklop, vrhunsko udobje.

Vila Sredgora nudi popolno udobje in varnost, hkrati pa pristen stik z mogočnimi energijami narave. Zeliščni in zelenjavni vrt vabita. Ob večerih se zakuri ogenj in zabrbota sproščujoča kad. Diši po svežem in divjem. Dan je poln navdihujočih malenkosti, ki jih v vsakodnevni naglici niti ne opazimo. Na kolesarsko turo ali pohod vas vabijo številne poti, ki vodijo mimo. Spanec je trden in pomirjujoč, bivanje udobno. Počutite se povezani sami s sabo in z naravo. Naravno razkošje!

Spoznajte gostiteljico

V Sredgori vas bo gostila domačinka Mojca, potomka tukajšnjih straroselcev Kočevarjev, ki so vasico Sredgora izbrali za svoj dom pred več kot tristo leti.

 

 

Mojca je velika ljubiteljica narave, divje hrane, ljudskega izročila in raziskovanja tukajšnjih gozdov. Je prava zakladnica znanja, ki vas bo varno in navdihujoče vodila skozi doživetja, ki jih Sredgora ponuja.

 

 

Odlična kuharica in gostiteljica, ki se svojim gostom z veseljem posveča. Vonj po sveže pečenem kruhu, lokalne dobrote in divja hrana, ki jo pripravi, zadovoljijo najzahtevnejše čute.

 

V objemu prvinske narave in stoletnih gozdov

Sredgora je obdana z gozdom, ki tu pokriva več kot 90 % ozemlja. Gre za najbolj gozdnato pokrajino v Sloveniji in daleč naokoli. Globoko v gozdu se na več kot 200 hektarjih skrivajo nedotaknjeni pragozdovi. Sem človek skorajda ne posega in ne vstopa. Obiščite Sredgoro in začutite, kako silovita je narava v najbolj prvinski obliki. 

Kočevarji

Kočevski Nemci oziroma Kočevarji so se v te kraje priselili v 14. stoletju. Sem so jih iz svojih posestev na Koroškem in Tirolskem preselili njihovi vladarji, grofje Ortenburžani in sicer iz gospodrskih razlogov. Skupnost se je tu ohranila več kot 600 let in pomembno vplivala na razvoj Semiča in okoliških krajev. Kočevarji so vseskozi živeli v tesnem stiku z naravo. Spretno so izkoriščali danosti tukajšnjih gozdov, vse od nabiranja zelišč in lova pa do pridelave lesa. Iz tega so izdelovali izdelke, ki so jih prodajali po okoliških krajih.

Narava je pri nas na prvem mestu!

Vilo Sredgora smo zasnovali z željo, da bi ljudem približali naravi prijazen način življenja. Ta ideja je vpletena v vsak delček našega delovanja, od same gradnje samooskrbne vile, kjer smo uporabili naravne materiale, kot so kamen in masiven les, pridobljen iz okoliških gozdov in pa vse do same izkušnje, ki jo želimo predstaviti gostom. Mojca kot potomka Kočevarjev, si želi obuditi in vključiti v vsakdan znanje ljudi, ki so živeli tukaj.

 

Naš cilj je, da se ob vašem prihodu začne nepozabno doživetje zbliževanja z naravo, razstrupljanja možganov in popoln odklop. Radi bi vam pomagali, da odprete oči in ostale čute in zares občutite neokrnjeno naravo ter postanete pozorni na malenkosti, ki jih navadno v vsakdanu ne opazite.


Ker je naš cilj biti čimbolj v sožitju z naravo, pri nas ločujemo odpadke, varčujemo z energijo in vodo ter spoštujemo okoliško floro in favno. Želimo nahraniti telo in dušo, zato je hrana, ki je na voljo lokalnega izvora, hkrati pa ponujamo aktivnosti v naravi, kot so pohodništvo, kolesarjenje. Naš moto je, da se za povezavo z naravo ni treba odreči udobju.